Det förekommer cookies på alicestenlof.com. Genom att fortsätta läsa på alicestenlof.com godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

16:47 | February 28, 2018

Svar på läsarfråga: Hur lyckas jag att inte bry mig om dyra väskor?

Hej Alice! Jag lyssnade på eran podd – där nämner du lite kort om att du inte äger märkesväskor. Det tyckte jag var roligt att höra då många bloggare och influensers i ditt yrke har mycket dyra materiella varor. Jag har absolut inget emot märkesväskor. Vill man ha något och har ekonomin så kör! Men det jag undrar är: hur lyckas du inte bry dig när du är den i gänget som inte har en dyrare märkesväska? Jag önskar att jag kunde komma till det stadiet du är i. Alla tjejer i min gymnasieklass har dyra väskor eller dyra dataväskor och jag vill inte lägga ner min sparade pengar på det. Men samtidigt sticker jag ut bland tjejerna för jag inte har dyra varor. Kram.

Hej bästa!

Först och främst, tack för en grym och fett relevant fråga.

Jag gick också i en skola där mina klasskompisar hade väskor från Chanel, Louis vitton och Balenciaga redan från åldern 14 och jag har på något sätt alltid varit exponerad för dyra väskor och kläder genom att mina kompisar hade det, men aldrig jag. Jag har inte varit i en situation där mina föräldrar inte haft möjlighet att köpa det jag var i behov av som tex en ny vinterjacka, skor, ryggsäck eller liknande. Men att en chanelväska skulle trilla in under familjens julgran har aldrig varit min verklighet. Det har självklart varit stunder under mina tonår där jag önskade att jag också hade råd med massa dyra fina kläder, väskor och skor.
Jag jobbade en hel sommar för att ha råd med en belstaffjacka som “alla” populära tjejer i min skola hade. Jag minns så tydligt mammas ångest när hon skjutsade in mig till stan för att jag bestämt skulle gå och köpa jackan för alla de pengar jag slitit en hel sommar för att spara ihop till. Men efter att ha fått bära samma jacka en vinter och att jag fick känna på hur det är att ha det där dyra som “alla” andra hade, insåg jag snabbt hur det inte gjorde mig en gnutta lyckligare. Ett år senare sålde jag jackan och för samma pengar kunde jag göra så mycket roliga saker, vilket jag idag värdesätter mycket högre.

Jag håller verkligen med dig i att har man ekonomin till att köpa tex en chanel – go for it! U go Glen coco.
Men det är problematiskt att det är så otroligt eftersträvansvärt och normaliserat det är att lägga tre månadslöner på en enda väska.

Influencers och bloggerskor är såklart en stor del av detta eftersom de når ut till en så stor publik, däribland väldigt många unga tjejer och killar, som i sin tur ökar ett “behov” av dyra ting hos dem som deras föräldrar inte kan mäta upp till.

Personligen vill jag köpa min egna lägenhet innan jag lägger pengar på en orimligt dyr väska. Eller betala för min drömresa, spara till mitt drömbröllop eller vad som helst. Jag tycker det är så mycket coolare om man klarar av att prioritera sådana saker i första hand. Där är alla såklart olika!
Jag har lyckas distansera mig från behovet av de dyra väskorna osv eftersom jag utvecklat en stor respekt för värdet av pengar.

Med åren har jag lärt mig att väldigt lite av det jag faktiskt lägger pengar på är saker jag behöver, utan saker jag unnar mig. När jag var yngre kunde jag tex tänka att en dyr datorväska är något jag behöver för att alla andra hade det.

Sist men inte minst så tycker jag personligen att det är det mycket coolare och originellt om du lyckas skapa en egen stil utan att du bär alla de dyraste plaggen. Be the cool kid and do your own thing 😉


40 kommentarer40 kommentarer om “Svar på läsarfråga: Hur lyckas jag att inte bry mig om dyra väskor?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • grymt inlägg och bra du lyfter det!

  Reply
 • du har så himla rätt i det du skriver! håller med fullt ut.

  Reply
 • Så himla bra!!

  Reply
 • Helt rätt. Hade jag haft överflöd med pengar så hade jag haft hur mycket dyra saker som helst men som det ser ut nu så prioriterar jag hellre annat roligt. Bra inlägg 😉 Fler unga tjejer borde tänka så.

  Reply
 • Bästa du som skriver grymt bra!

  Reply
 • Alltså WOW vilket bra och himla viktigt inlägg!

  Reply
 • tacktacktack för att du upplyser om dettaämne, som du själv säger är normaliserade materiella ting. blir själv så påverkad och tror att det enda rätta är en chanel. blir så inspirerad av dig nu!

  Reply
 • Så bra!!! Du är en fantastisk förebild!

  Reply
 • Så bra, och så klokt tänkt. Visst är det kul med fina väskor, men det man värderar allra mest är det som ger ren lycka så som sitt drömbröllop eller en resa. Du är en fantastisk förebild som står upp för dina egna åsikter, fler människor som du behövs. Kram <3

  Reply
 • Riktigt bra skrivet och klokt tänkt! Lycka och framgång kan aldrig köpas av pengar som man brukar säga 😉

  Reply
 • Grymt inlägg! Viktigt! Bästa jag läst på länge!

  Reply
 • Detta inlägg behöver verkligen delas så mycket! Så bra skrivet! (Y)

  Reply
 • Svinbra inlägg!!! Jag tycker mest att det är svårt att hitta snygga väskor som inte är märkesväskor, kan du inte göra ett inlägg med tips på väskor som inte är så dyra men fortfarande snygga?? Älskade senaste poddavsnittet btw!

  Reply
 • Så bra skrivet!

  Reply
 • Super bra svar!

  Reply
 • bra tänk ! 👌🏻

  Reply
 • Jag är verkligen helt med dig! Aldrig känt ett behov av märkeskläder/väskor osv, valt att lägga de pengarna på annat istället eller sparat. Finns så mycket snygga prylar där ute som inte är märkes..

  Reply
 • Tycker du är en så bra förebild i den här frågan! Det blir också ok för yngre läsare att man behöver inte köpa allt för att vara ’lycklig’ eller passa in för det är precis det man inte blir. Tack!

  Reply
 • Du är så klok tjejen ❤️

  Reply
 • Jag håller med till 100! Riktigt bra skrivet där du verkligen lägger fram argumentet för why not men samtidigt respekterar de som vill och köper dyra väskor. You go, girl!

  Reply
 • Så jäkla bra! En förebild till alla har vi här!

  Reply
 • Hej Alice! Skulle verkligen behöva råd från någon som varit i samma sits, please help a sister out. Min pojkvän har varit ute och backpackat i 2 månader (hemma om 2 veckor) och han blir bara sämre och sämre på att höra av sig. Jag är väldigt “needy” och behöver bekräftelse jag inte får. Hur ska jag tolka hans frånvarande? Hur håller man kärleken vid liv? Jag vet att jag kan lita på honom men han verkar ha glömt bort mig lite. Kram 😊 du kan mejla om du inte vill svara här)

  Reply
 • Så himla bra och viktigt skrivet❣️

  Reply
 • ett av dina bästa inlägg enligt mig! tycker du svarade så äkta och bra. Tror det är viktigt att ta upp frågan om faktiska värdet av pengar, oavsett vad man väljer att lägga dem på.

  Reply
 • Så himla bra skrivet! Jag kan lugnt säga att jag dragit mig bort från bloggvärlden pga just alla dessa dyra materiella sakerna som pratas om överallt. Din blogg, pod, insta är en av de få jag följer då jag tycker du är så jäkla grym på att va fett cool på ditt egna sätt! Utan att visa märkeskläder osv så bara rockar du din egna stil! YOU GO!!

  Reply
 • riktigt bra skrivit Alice!! 👊🏼

  Reply
 • Fast… du köpte ju precis Balenciaga strumpor?….

  Reply
 • Yes, för att jag har råd med dom och för att jag ville ha dom. Jag säger ingenstans i texten att jag inte alls köper dyrare plagg eftersom jag har ett stort intresse för mode och det är mitt jobb. Men frågan handlade om hur jag förhåller mig till att jag är den enda i gruppen som inte äger en dyrare märkesväska och detta är mitt svar på det 😊 Tycker personligen att lägga 800 kr och 40.000 kronor på materialla ting är rätt så stor skillnad 😉

  Reply
 • SÅ bra inlägg! Jag precis som dig har valt att som modebloggare inte köpa dyra märkeskläder! Som du skrev, har man råd, go for it men jag sätter hellre mina pengar på samma som dig, lägenhet och resor! Jag har också med min blogg valt att även visa att man inte måste ha allt nytt för att ha en snygg stil! Jag visar med stolthet upp och berättar om att i dagens outfit har jag en tröja på mig som är 6 år gammal. Hållbart mode helt enkelt! Och självklart är tröjan uppblandad med nyare plagg, för jaa, jag älskar mode och trender, men samtidigt vill jag belysa det här med att man måste inte ha allt, man måste inte ha allt nytt och man måste inte ha dyra märkeskläder. För det är ju så att du kan inte köpa stil för pengar, stil är något du bara har 😉

  Reply
 • Så jäkla bra förebild!!👏🏼🙌🏼 Jag som alltis gått och drömt om köpa en Chanel väska (den som typ alla har) men jag kommer aldrig ha råd med den.. Och det är ju bara en väska. De enda märkesväskorna jag äger är två Michael Kors som jag har köpt på rea och en Rebecca Minkoff (oxå rea)! Jag lägger ju hellre pengarna på nåt annat en Enda väska. 😊

  Reply
 • En fråga: vilket cafe sitter du på? Ser jättemysigt ut!!

  Reply
 • Såå bra inlägg!!!!<3

  Reply
 • haha, alltså, började gråta av detta inlägg??? *hormoner*. Men det ligger mig så nära, sedan jag gav mig in i sociala medie-världen har jag blivit besatt av materiella saker och det gör mig galen? har ju inte råd och blir ständigt så ledsen över det. Men det ÄR JU INTE VIKTIGT! Älskar att följa influencers som är mer på min egen nivå där jag faktiskt KAN köpa kläderna de visar. nä, skitbra inlägg!! 😊

  Reply
 • Varför skriver man en sådan fråga dock. Det är väl inte så svårt att strunta i och handla dyra saker. Människor har faktiskt en egen vilja :-S

  Reply
 • Så vettigt svar. Genomtänkt och genuint. Jag bor i Dubai där det enda du ser är dessa väskor till höger och vänster. Trots att jag hade en otroligt bra lön under två år köpte jag aldrig en sådan väska. Det blev tillslut bara en tanke om att jag skulle ha för att andra hade och jag kände nog innerst inne att det inte skulle gjort mig lycklig. Det hade blivit som med din jacka. Jag sparade pengarna och reste lite extra, unnade mig lyx i vardagen och mådde bra ändå. Tack för dig Alice, du är härlig. Tror många yngre tjejer behöver dig. Är själv 32 men tycker du är väldigt sund och smart av det jag hört i podd en och sett på insta. Keep it up!

  Reply
 • GRYMY BRA INLÄGG!!!!

  Reply
 • Du verkar ha ett otroligt sunt och moget tankesätt vad gäller ekonomi och vad som är viktigt och spelar roll. Heja!

  Reply
 • SÅ SÅ SÅ bra inlägg!! Fler som som du behövs innan alla går bananas, seriöst!

  Reply
 • Jag är helt med dig! Att folk köper väskor (och med folk menar jag inte influencers, utan vänner som är en “vanlig” människa med ett “vanligt” jobb) innan de har köpt lägenhet och kan leva utan hjälp av sina föräldrar är i min värld helt sjukt. Jag kan sedan förstå, om man har köpt allt man vill ha, har egen bostad och kan leva gott och ÄNDÅ köpa en väska – så hade jag såklart också gjort det. Men som du säger, normaliseringen av att äga väskor som kostar tiotusentalskronor är väldigt skev och jag hoppas det får ett stopp snart. Bra inlägg!

  Reply
 • Hej Alice fråga om ditt fina hår. Var gör du slingor någonstans och hos vem. Jag blir alltid så gul i mitt hår oavsett vem jag går till.

  Tacksam för ditt svar och vore kul om du la upp din favorit MAKE UP.
  Kram Eva

  Reply